Фактори за растежа на брадата

Хо-хо-хо! Седмица по-късно с Лешник отново сме тук, за да си говорим по познатата ни тема: БРАДАТА. За тези, от вас, които не са прочели първия ни урок, аз съм малкият Маскулино (син на страшния пират с огромна брада Маскулино) и заедно с любимия ми папагал Лешник ще ви преведем през дебрите на научните познания за лицевото окосмяване на мъжете. Какво сме ви приготвили днес?

След като в Урок №1 уточнихме кои са най-големите митове при пускането на брада, е време да обсъдим и факторите, влияещи върху способността ви да си пуснете брада. Е, стига толкова излишни приказки - по същество!

Генетика

Колко голяма брада ще ви порасне е неизменно свързано с вашите гени. Може да си разказваме всякакви научно необосновани истории и теории, но това си остава  най-важния фактор за това ще имате ли брада и колко дълга би била тя. Не, драги читатели, не казвам, че ще имате абсолютно същата брада като вашия баща, дядо или прапрапрадядо,но гените са си гени и в огромно степен предопределят грапавостта, цвета и крайната дължина на брадата ви.

Възраст

Вашата възраст помага да се определи скоростта на растеж на брадата ви. Мъжете започват да образуват окосмяване по лицето около 13-годишна възраст. Разбира се, винаги има едно дете в средното училище, което има пълна брада, но обикновено най-обилният и най-бърз растеж на брадата се случва на възраст между 25 и 35 години. Този темп на растеж има тенденция да се забави с възрастта на мъжете.

Тестостерон

По-високите нива на тестостерон водят до по-голям шанс за обилно окосмяване по лицето и тялото. Обратната страна обаче е, че мъжете с по-високи нива на тестостерон често са по-податливи на оплешивяване поради дихидротестостерона. Ако се чудите защо толкова много мъже с дълги бради също са плешиви, ДХТ е вероятният виновник. Науката не е точно наясно какво причинява ниските нива на тестостерон, като някои изследвания сочат, че това е генетично, а други показват, че околната среда на детето влияе върху него.

Упражнения

Упражненията - специално тренирането с тежести - помагат за повишаване нивата на тестостерон. Големите, функционални и сложни движения, които обхващат множество мускулни групи са най-ефективни. Лицеви опори, набирания, клекове, мъртва тяга, гребане и преси за гърди са страхотни. Ако сте нов във вдигането на тежести, прекарайте известно време с треньор или инструктор. Лошата форма ще забави резултатите ви и ще доведе до наранявания. Ако сте водили заседнал начин на живот, консултирайте се с лекар, преди да започнете нов режим на упражнения.

Диета

Добре балансираната диета, която включва протеини, витамини и минерали, помага за поддържането на брадата ви, като същевременно й позволява да увеличи потенциала си за растеж. Косата се състои от протеини, така че е важно да се уверите, че получавате достатъчно от диетата си. Липсата на протеин може да направи нишките на мустаците крехки и слаби. Витамините от B, C и D, както и цинкът и желязото, също помагат да поддържате брадата си здрава и да расте.

Сън

Получаването на цели осем часа сън всяка нощ подобрява качеството на брадата ви, както и скоростта на растеж. Температурата на тялото се понижава по време на сън, което води до повишено кръвообращение – включително циркулация до космените фоликули и техните корени. Колкото повече хранителни вещества достигнат до космения фоликул и техните корени, толкова по-добре.

Стрес

Непременно не е шега, когато някой каже, че стресът е причинил косопад. Стресът наистина може да промени скоростта на растеж както на космите на брадата, така и на скалпа, защото отслабва имунната система, а слаба имунна система означава по-слаб растеж на косата.

Пушенето

Рисковете за здравето от тютюна са в изобилие, но един от тях, за когото може да не сте чували, е, че тютюнопушенето може да доведе до загуба на коса, включително и  на брада. Това е просто още една добра причина да спрете цигарите.

 

Имаме и още да разказваме, но с Лешник сме единодушшни - май ви дойде много информацията. Опитайте се да запомните най-важното от този урок и надяваме се, да направите поне една конкретна промяна в начина си на живот - за вашето здраве и вашата брада! Ще се видим отново следващата седмица. Чао, Брадати Приятели!

Разгледайте и нашата козметика за мъже


Оставете коментар

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.